Menu

Bydelsmødrene fortsætter....

Endnu fire år med Bydelsmødre – en vigtig frivillig indsats for lokalområdet er sikret.

Bydelsmødrene i Sydhavn og på Sjælør fortsætter det gode frivillige arbejde i deres nærområde.

Det er blevet sikret i dét Bydelsmødreprojektet nu er bevilget støtte fra Landsbyggefonden via de boligsociale helhedsplaner på Sjælør og i Sydhavnen fra januar 2013 og 4 år frem. Det betyder at endnu flere kvinder fortrinsvis med indvandrerbaggrund kan få hjælp til at blive styrket i forhold til deres egen livssituation og til at blive en positiv og aktiv del af det danske samfund. Bydelsmødrene støtter og hjælper kvinder, der kan være udfordret både sprogligt, økonomisk og socialt.

De hjælper eksempelvis med at få en positiv kontakt til kommunen, få børnene meldt til fritidsaktiviteter, lytte til bekymringer og misforståelser i forbindelse med deres børns skole og institutionsliv eller noget helt andet. Som bydelsmor Najat fra Sydhavnen forklarer:

”Jeg kan tilbyde kvinderne en anden relation, end den de har til venner og familie eller som en professionel fra kommunen har. Jeg kommer udefra, og kvinderne kan i mange tilfælde bedre lide at fortælle mig om deres situation. Det vigtigste er, at jeg er villig til at lytte. Jeg behøver ikke altid have de rigtige svar klar. De er meget taknemmelige, hvis jeg bare vil høre på, hvad de har at sige. Folk burde generelt blive bedre til at lytte”.

Med andre ord foregår samtalerne med de udsatte kvinder i øjenhøjde. Det vil sige, at samtalen ofte foregår på kvindernes modersmål og at de føler sig forstået og lyttet til, fordi bydelsmødrene giver udtryk for, at de måske selv kender til den situation, som kvinderne befinder sig i. Denne forståelse åbner op for en dialog der bygger på tillid, hvor bydelsmødrene kan være med til at give redskaber videre til kvinderne og en tro på, at de selv kan medvirke til at klare den situation de står i. Eksempler på den vigtige opbakning for den enkelte kvinde kan være hjælp til at få ringet til en sagsbehandler, at få sønnen tilmeldt til fodbold, at få en snak om, hvorfor det er vigtigt at møde op til det kommende forældremøde i institutionen eller hjælp til at læse et brev fra kommunen.

En anden vigtig del af bydelsmødrenes indsats ligger i arrangementer som foregår i eksempelvis børneinstitutionerne, den boligsociale helhedsplan eller på biblioteket, hvor bydelsmødrene er med til at skabe en større viden omkring emner, som er relevante for kvinderne og deres familie. Det kan være arrangementer og aktiviteter der kan have fokus på børneopdragelse, at være en aktiv forældre eller at benytte sig af lokale aktiviteter. Gruppen af frivillige bydelsmødre tæller lige nu 13. De taler tilsammen sprogene dansk, arabisk, berbisk, tyrkisk, kurdisk, farsi, islandsk og engelsk. Koordinator Ida Hedegård Haddad fortæller om planerne for det nye år:

”Vi regner med at uddanne 4 nye bydelsmødre fra Sjælør og Sydhavn. I den forbindelse leder vi efter kvinder der har lyst til at gøre en forskel for andre kvinder i deres lokalområde, og som ud over dansk taler et af sprogene urdu eller somali, så også disse sproggrupper bliver dækket ind”.

De frivillige Bydelsmødres indsats er vigtig. De er rollemodeller for andre kvinder i området, støtter dem i svære situationer, hvor deres eget netværk ikke slår til og gør en forskel i forhold til at få de udsatte kvinder til at styrke sig selv og deres familie.

Har du selv brug for en uformel snak med en Bydelsmor, kender du til en kvinde, som kunne bruge en snak med en Bydelsmor, eller vil du vide mere om projekt Bydelsmødre, er du velkommen til at kontakte projektkoordinator Ida Hedegård Haddad på telefon 21 14 26 88.

Sidst redigeret: Tirsdag, 08 Januar 2013 15:41
Sammen om Sydhavnen

Sammen om Sydhavnen er navnet på bydelens helhedsplan, hvis formål er at skabe en bedre Sydhavn for dig og mig.

Webside: www.sammenomsydhavnen.dk
Til toppen af siden